Zeevissen

[vc_row][vc_column][gem_divider margin_top=”25″][vc_column_text]

Zeevissen

Zeevissen is erg populair in Nederland. De visstand wordt weer wat beter langs de Nederlandse kust waardoor het zeevissen en strandvissen dus weer erg leuk wordt. Logisch natuurlijk want zeevissen of strandvissen vissen op het strand, een pier, lekker nabij de duinen is heerlijk.

Vissen in de zee kan je op 2 manieren doen; vanaf de kant of vanaf een boot. Beide manieren van zee vissen zijn verschillend van elkaar omdat ze beiden een andere aanpak eisen. Vanaf het strand heb je natuurlijk een lange hengel nodig omdat je een aardige afstand moet overbruggen met je lijn. Zulke hengels worden ook wel strandhengels genoemd en hebben ook een speciale steun en molen nodig. Een populaire vissoort die vanaf de kant veelvuldig wordt gevangen is de zeebaars.

Vanaf een boot vissen op zee gaat net iets anders dan wanneer je vanaf de kant vist. Op een boot worden vaak kleine hengels gebruikt met erg krachtige molens. Het bereik van een molen is dan minder van belang dan de kracht. Je werpt dichtbij de boot en wanneer je bijvoorbeeld een grote gul aan de haak hebt moet de molen dit ook kunnen dragen.

Zeevis materiaal

Het is belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Omdat je waarschijnlijk een stukje moet rijden of fietsen voordat je bij een goed stekje aankomst is het handig dat je alle benodigde materialen bij je hebt. Het zou vervelend zijn dat je weer terug moet omdat je wat bent vergeten. Hieronder een lijst met benodigdheden voor het vissen in de zee.

  1. ZeeVISpas of VISpas (alleen nodig in bepaalde gebieden. Meeste zoute wateren is vergunningsvrij)
  2. Zeevis hengel
  3. Lood
  4. Onderlijn
  5. Haak
  6. Aas
  7. Steunen

[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vergunning

Wanneer je gaat zeevissen heb je geen schriftelijke toestemming nodig. Je kan overal aan de kust in Nederland gaan vissen zonder dat je bij controle wordt gevraagd om een vergunning te laten zien. Vrijwel alle zoute wateren in Nederland zijn vergunningsvrij, op een paar plekken in Zeeland na.

Voor het Veerse Meer, Grevelingenmeer en het Kanaal door Walcheren heb je wel een vergunning nodig. Je moet dan in het bezit zijn van een VISpas of een ZeeVISpas. Ben je van plan om alleen daar te gaan vissen en in ander zout water dan is een ZeeVISpas een optie. Deze is namelijk goedkoper dan een reguliere pas. Ben je van plan om ook in het zoete water te gaan vissen dan is een VISpas iets voor jou. Je kan namelijk met een VISpas vrijwel overal vissen in Nederland. Bekijk voor je gaat vissen wel even de visplanner. Hierop kan je zien waar je wel en niet mag vissen.

Spitvergunning
Tijdens het zeevissen kan je kiezen om te gaan vissen met natuurlijk aas. Het bekendste natuurlijke zeeaas is de zeepier die je zelf kunt vangen. Voor het vangen van zeepier in Zeeland heb je echter wel een vergunning nodig. Je moet dan in het bezit zijn van een VISpas, ZeeVISpas of een spitvergunning.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zeevis hengel

Als je voor het eerst gaat zeevissen kan je best voor een keer een feederhengel of karperhengel gebruiken. Het is natuurlijk minder ideaal dan een hengel die is gemaakt voor het vissen in de zee, maar wel mogelijk.

Zoals we eerder al hadden verteld kan je op 2 manieren in zee vissen; vanaf de kant of vanaf een boot op de zee. Bij beide manieren van vissen gebruik je een andere type zeehengel. Een lange zeehengel voor op het strand en een korte zeehengel op de boot, waarbij de nadruk meer op de molen ligt.

De zeehengels die je op het strand gebruikt zijn vaak erg lang en zwaar en wordt een strandhengel genoemd. Dat is ook niet raar want je moet soms wel minimaal een afstand van 100 tot 150 meter kunnen overbruggen met je lijn. Normale zeewerphengels zijn, afhankelijk van je lichaamsbouw, wel 4 tot 5 meter lang. Hengels die je vanaf de boot gebruikt zijn vaak korter en lichter omdat je dan meer naar beneden vist in plaats van naar voren. Zo´n boothengel zijn vaak erg flexibel.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vislood

Omdat de vissen in de zee vaak laag bij de bodem zwemmen moet je er voor zorgen dat je haak met aas kort boven de bodem blijft liggen. Hiervoor gebruik je zeevislood, of liever een vervanger daarvan. Lood is namelijk niet goed voor het leven in de zee en het kan voorkomen dat je lood loslaat en in de zee blijft liggen. Er zijn tal van hele goede loodvervangers te koop. Tussen de € 3 en € 9 heb je al hele goede vervangers.

Lood heb je in ontzettend veel verschillende varianten. Uitgangspunt moet zijn de manier waarop je wilt vissen. Als je het lood ver moet weggooien is het niet verstandig om heel zwaar lood te nemen bijvoorbeeld, of wanneer er veel stroming is, is het verstandig om lood te nemen met haken. Zo blijft het lood op de bodem hangen en drijft het niet weg.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Onderlijnen en vislijnen

Belangrijk bij het zeevissen zijn onderlijnen. Deze lijnen zijn de verbinding tussen de haak en de vislijn. Met de lijn haal je de gevangen vis binnen, wat betekent dat je goede en stevige lijnen moet gebruiken. Ga dus niet bezuinigen op onderlijnen en vislijnen, want als deze van slechte kwaliteit zijn kan het vaak voorkomen dat je vis verspeelt. Controleer daarom voor het vissen altijd even de lijnen. Zie je een beschadiging? Vervang ze dan. Andere woorden voor onderlijnen zijn rigs en paternosters.

Onderlijnen kopen kan je makkelijk online doen. Voor een paar euro heb je al een paar zeer goede onderlijnen die stevig zijn en niet zo snel slijten. Je kan er ook voor kiezen om het zelf te doen. Onderlijnen zelf maken vergt in het begin veel geduld en oefening, maar zodra je verschillende technieken onder de knie hebt kan je makkelijk op een vrije avond een paar lijnen voor jezelf maken.

Vroeger had je bijna alleen maar vislijnen met een doorzichtige kleur. Het is namelijk belangrijk dat de vis de lijn niet kan waarnemen. Tegenwoordig heb je ook veel lijnen in felle kleuren. De gedachte hier achter is dat de lijn in troebel (zee)water al na een paar meter niet meer waarneembaar is voor de vis, maar dat jij zelf de lijn boven het water wel goed kan zien. Zo is het altijd duidelijk waar jouw lijn zich bevindt.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Haken

Essentieel voor het vissen in zijn algemeenheid is natuurlijk de haak. Een haak moet vlijmscherp zijn en passen bij het type vissen of bij het type vissoort dat je wilt gaan vangen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vishaken en dreggen. Vishaken hebben 1 tand en dreggen hebben 3 tanden.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zeevisaas

Om er voor te zorgen dat je vis aan de haak slaat moet je de vis natuurlijk lokken. Vissen zijn constant bezig met eten zoeken en elke vis heeft weer een ander voorkeur voor voedsel. Als zeeaas kan je kiezen tussen natuurlijk aas en kunst aas. Veel zeevissers gebruiken natuurlijk aas, zoals zeepier en zagers. De zeepier kan zelf worden gevangen en zijn vers een ware delicatesse voor zeevissen. Zagers zijn moeilijker zelf te vangen. Deze worden daarom vaak gekocht bij een dierenspeciaalzaak. Kunstaas heb je in alle soorten en maten. Voor het zeevissen wordt veel gebruik gemaakt van pilkers, soft baits en pluggen.

 

Tijdens het zeevissen in Nederland wordt, als het om natuurlijk zeeaas gaat, vaak 3 soorten aas: de zeepier, zagers en zandspiering. [/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hengelsteun

Binnen vrijwel alle takken van de hengelsport is een hengelsteun een veelvoorkomende attribuut. Voor elke manier van vissen is er weer een andere soort hengelsteun. Binnen het zeevissen heb je natuurlijk het verschil tussen het vissen vanaf de boot en het vissen vanaf het strand of de kant, zoals de haven of een pier. Dit zie je ook terug in de hengelsteunen. [/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Optimaal zeevissen

Zeevissen gaat het best met stroming, dus niet perse opkomend tij, bij afgaand tij heb je veel stroming waardoor het voedsel van de bodem los komt en de vis foerageert.

Zodra je beet hebt bij zeevissen moet je niet direct aanslaan of binnenhalen want je aas ligt waarschijnlijk meer dan 50 meter uit de kant. Als je met meerdere haken vist is de kans groot dat je aan je andere haak ook een beet krijgt. Zodra je je top niet meer ziet bewegen is de platvis waarschijnlijk plat op de bodem gaan liggen en kun je je lijn inhalen!

Zeevissen zoeken vaak muitjes en of kuilen op de zeebodem op die ontstaan door de stroming van eb en vloed. Dit is een ideale plek om naar platvis en andere vissoorten te zoeken.[/vc_column_text][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][vc_separator color=”custom” accent_color=”#d1d1d1″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Zeevissoorten

In de zee zwemmen andere soorten vissen dan in het zoete water van Nederland. Onze kust is rijk aan een aantal soorten vis zoals de kabeljauw, platvis en zeebaars. Elke soort vergt weer een andere benadering en manier van vissen.

Kabeljauw

Deze vis kan je voornamelijk vangen wanneer je met een boot boven een scheepswrak gaat vissen. De Kabeljauw houdt er namelijk van om rond scheepswrakken te zwemmen. Wrakken die al jaren op de bodem van de zee liggen zitten vaak vol met de nodige flora en zeeanemonen. De kabeljauw vindt dit allemaal heerlijk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]