Snoekbaars vissen

Snoekbaars

Voorheen ook wel zander genoemd (Stizostedion lucioperca of Sander lucioperca), is een in de Benelux voorkomende vis.

Wat is het jachtgedrag van de snoekbaars?

De snoekbaars is een felle rover en pakt het aas daarom hard aan. Belangrijk in deze situatie is dat je rekening moet houden dat de snoekbaars dus een vrij forse aanbeet kan geven. In de zomerperiode kan het voorkomen dat je dezelfde snoekbaars zelfs meerdere keren kan vangen omdat ze in die periode veel agressiever zijn.

Wat is het gedrag in de zomer van de snoekbaars?

Een snoekbaars vind een watertemperatuur dat boven de 20 graden ligt zeer aangenaam. Wanneer dit het geval is dan jaagt de snoekbaars vanaf een halve meter tot 8 meter waterdiepte. Dit is ook afhankelijk van andere weersomstandigheden. In een stromende rivier wanneer het bijvoorbeeld in de ochtend is zal de snoekbaars vanaf een halve meter tot een meter zijn prooi proberen te pakken. Later op de dag varieert dit ergens tussen 4, 6 of 8 meter waterdiepte en zal de snoekbaars vaak op de bodem liggen te wachten om zijn prooi te kunnen vangen. In de avonduren trekt de snoekbaars weer meer naar het ondiepe water. Wanneer je vist op groot water dan is het belangrijk om plekken te vinden waar voornamelijk een bron te vinden onder het water, waar verse zuurstof komt en waar ook koud water komt. Dat zijn hele mooie plekken voor de snoekbaars. Dit kan ook diep onder water zijn omdat de temperatuur hoog kan liggen in de zomer. Op de rivier is het belangrijk dat je voornamelijk de plekken gaat kiezen tussen de kribben waar voornamelijk de zware stroming is samenkomt met de wat minder zware stroming want daar gaatr het water draaien zit de meeste voedsel. Snoekbaarzen in de zomer zijn zeer actief en om succesvol op de snoekbaars te vissen moet je zelf ook actief zijn. Op die manier heb je garantie om een leuke snoekbaars te vangen juist in de zomermaanden.

Grootte van het aas

In het begin van het nieuwe snoekbaars seizoen dat ongeveer start in juni hebben de snoekbaarzen de meeste kans om veel voedsel naar binnen te werken. Het water zit dan vol met insecten en kleine vissen. Voor ons vissers betekent dat juist in de maanden juni, juli en augustus we hier op het formaat van het aas moeten letten. Juist het formaat van de aas met een lengte van 5 tot 10 centimeter doen het in deze periode goed. Vanaf september is het aangeraden om dan weer een groter formaat te nemen. Dus in de zomermaanden kleiner aas en in de overige maanden mag het gerust een stukje groter.

 

Aassoorten om op snoekbaars te vissen

Plug

Vissen met pluggen is in de zomermaanden is een hele succesvolle manier om een snoekbaars mee te kunnen vangen. Waar je bij het gebruik van pluggen vooral op moet letten is het formaat en de kleur van de plug. In de zomermaanden kun je beter met de wat kleinere formaat pluggen vissen en in de overige maanden kun je beter de wat grotere formaten gebruiken. Let bij het vissen met een plug dat de duiklip geen kleur heeft en juist doorzichtig is, hierdoor is alleen het overige gedeelte te zien is in het water. Dit zorgt er voor dat de snoekbaars alleen dit gedeelte ziet en dat maakt het juist aantrekkelijker voor de vis om te pakken, de duiklip zelf is verder niet belangrijk. De duiklip heeft als enige functie het naar beneden brengen van het aas. Bij ondiep water is het aan te raden om een plug te nemen met een wat kleinere duiklip zodat de plug niet al te snel naar beneden gebracht kan worden.Bij het wat diepere water is het gebruik van een grotere duikliep aan te raden, zodat de plug sneller naar de bodem gebracht kan worden. Voor het goed kunnen bewaren van je pluggen kun je een speciale tas aanschaffen, hierdoor is alles veilig en overzichtelijk opgeborgen.

Shads

Zacht kunstaas bestaat er in veel verschillende soorten, variërend in de maat, afmeting en kleur. In de zomermaanden gebruik je vooral twee verschillende soorten zacht kunstaas, zo kun je verticale vissen gebruiken waarmee je bijvoorbeeld vanaf een boot kunt vissen maar ook vanaf de kant kan vissen en je hebt shads die een iets andere vorm hebben en een speciale achterkant hebben. De vorm van de achterkant van de shads is bepalend voor hoe de shad door het water gaat. Bij een grotere achterkant is er meer waterweerstand wanneer de shad daalt in het water, vergelijkend met een parachute effect maar dan in het water. Op deze manier gaat de shad remmend en rustig naar de bodem van het water. Niet alleen de afmetingen van de achterkant is belangrijk voor een shad maar ook de hoek is belangrijk, 90 graden is een perfecte hoekstand van alle shads bij gebruik in stilstaand water. Vis je op stromend water gebruik dan shads waarbij de hoek 45 graden is en de achterkant wat kleiner is zodat de shad minder water opvangt. Bij het gebruik maken van een te grote achterkant van de shad zal de shad gaan draaien in het water en werkt het effect niet goed

       

Loodkoppen

De vangkans van zacht kunstaas hangt vooral af van de loodkop. Wanneer je vanaf een boot vist en wilt dat je aas makkelijker naar de bodem daalt dan kun je bijvoorbeeld een ronde loodkop nemen. Vis je vanaf de kant, gebruik dan een andere loodkop die meer vlak is aan de onderkant, je blijft daardoor ook minder snel vast hangen aan de grond. Ook kan de snoekbaars de wat plattere loodkop haak makkelijker pakken.

Dood aas

Mocht je een keer niet met pluggen of shads willen vissen op snoekbaars kun je overgaan naar het vissen met behulp van dood aas. Gebruik dan bijvoorbeeld een dode baars met een lengte van tussen de 7 en 10 centimeter. Bij het vissen met dood aas kun je speciale technieken toepassen, namelijk de Fireball en Drachkovitch techniek. De fireball is een gekleurde loodkop met daaraan een grote haak waaraan je het dode visje kan vastmaken.De techniek voor het vastmaken van de vis die hier bij wordt toegepast is zeer makkelijk. Dit doe je door de haak aan de onderkaak te doen en er vervolgens voor zorgt dat de haak weer bij de neus eruit komt. Met een klein stuk van een siliconen slang die je er vervolgens opdrukt zorg je ervoor dat de vis niet meer los raakt van de haak. Vervolgens zet je een dubbele haak nog ergens vast op de rug.

 

Snoekbaarsvissen met dood aas vanaf een boot

Het vissen met dood aas heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van kunstaas. De vis heeft een hele mooie weerspiegeling in het water, en heeft daarnaast ook nog eens de geur van een echte vis wat het dus een stuk aantrekkelijker maakt voor de snoekbaars. Zorg ervoor dat het dode aas bewaart blijft in een cooling box zodat je aas vers blijft. Met een gevulde cooling box kun je makkelijker een dag vissen. Bij het gebruik maken van een fireball is het belangrijk dat je altijd langzaam vist. Je laat de vis rustig naar de bodem zakken en tilt de vis van ongeveer 10 tot maximaal 15 centimeter boven de bodem op.Laat de vis ongeveer 5 seconden hangen en laat de vis dan pas weer zakken. Zorg dat dit zakken rustig en gecontroleerd gebeurd omdat de aanbeten van een snoekbaars zeer hard kunnen zijn. Probeer bij het vissen met dood aas te vissen bij een waterdiepte dat ergens varieert tussen de 3 of 4 meter. Op deze plekken zit vaak de meeste stroming en zwemt het meeste voedsel voor een snoekbaars. Wanneer je hier dus dood aas bij houdt dan vergroot je de vangkans enorm. Bij het vissen vanaf een boot is het altijd belangrijk dat je de hengelsteun altijd goed in gaat blijft houden. Probeer daarnaast zowel de dieptemeter als het water goed in te gaten te houden. Er is altijd kans op scheepvaart en dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Wanneer je éénmaal de juiste plek heb gevonden dan heb je na een aanbeet meestal gelijk alweer een nieuwe aanbeet.

Snoekbaarsvissen vanaf de kant

Vanaf de kant vissen op snoekbaars is ook een prima manier om snoekbaars te vangen. Vooral tussen 5 en 7 uur ‘s ochtends is een belangrijk tijdstip om dan te gaan vissen en dan het liefst langs een kanaal of rivier. De roofvissen zijn om die om die tijd het meest actief. Het is niet noodzakelijk om het aas ver van de kant te gooien, daarom is 10 meter van de kant al een mooie afstand. De roofvissen zitten dicht bij de stenen. Belangrijk is het aas niet altijd aan te bieden op de bodem maar ook eens langzaam naar binnen te draaien net vlak onder het wateroppervlakte. Bij stromend water heb altijd te maken met twee verschillende soorten bochten, de binnenbocht en de buitenbocht. De buitenbocht is altijd redelijk diep, hier vind je meestal gaten waar de snoekbaars vaak dicht aan de oever zit. De binnenbocht is ondiep water waar vaak zand en modder zit en dus ook minder snoekbaars zit. In de binnenbocht kom je dus ook sneller vast te zitten met je aas. Werpen vanaf de kant is zeer tijdrovend werk, je moet continu blijven zoeken naar de juiste plek om je snoekbaars te kunnen vangen. Loop daarom een stuk langs de kant en probeer diverse plekken uit. Waar je tijdens het vissen ook moet letten is dat je shads onbeschadigd blijven. Bij een vangst kan het voorkomen dat de shad beschadigt raakt. Controleer af en toe je shads even op beschadigingen, wanneer deze beschadigd zijn komt er water in de plug waardoor deze pluggen niet goed meer goed werken. Een tip om shads te herstellen is het gebruik van transparante sneldrogende nagellak waarmee je de gaten kan herstellen. Twee belangrijke plekken om vanaf te vissen zijn damwanden en steigers, dit zijn voedselrijke vismagneten waar de snoekbaars regelmatig langskomt en hun buiken vol eet.